Bemutatkozás

Szeretettel köszöntöm!

 

Végh Viktória vagyok, középiskolai tanulmányaimat a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tánc tagozatán végeztem, majd idővel a Debreceni Egyetem pszichológia szakos hallgatója lettem. A BA képzés befejezése után, a Pszichológiai Intézet MA képzésére nyertem felvételt, tanulmányaimat iskolapszichológia és tanácsadás szakirányon végeztem. 

2012.-ben felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjába (DETEP), melynek keretében a következő eredményeket értem el: 2013. januárjában, a Magyar Pszichiátriai Társaság Vándorgyűlésén az evészavarok szekcióban két előadást tartottam, Öngyilkossági veszélyeztetettség evészavarokban, valamint, A kávéfogyasztás és evészavarok kapcsolata címmel. 2014. januárjában ismét részt vettem a Magyar Pszichiátriai Társaság által szervezett Kongresszuson, amelyen előadásaim címe "Az elhízás, testtel való elégedettség, önértékelés és depresszió kapcsolatának vizsgálata serdülőknél"  volt. 2014 nyarán a Magyar Pszichológiai Társaság Nagygyűlésére ismét előadással készültem, melynek címe: "Bántalmazó apa mellett felnövő nők felnőttkori kötődése és párkapcsolati elégedettsége" volt. Hálás vagyok egykori témavezetőmnek, aki nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg!

A BA képzés befejezését követően egy Gyermekvédelmi Intézménynél dolgoztam pszichológus gyakornoki pozícióban, munkám során lakásotthonban élő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoztam, egyéni és csoportos formában. Ezt követően egy segítséggel élők nappali intézményébe vezetett utam. Jelenleg a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központnál dolgozom. 

2017-ben született meg az Örömteli élet. Ez a neve annak a nevemhez kapcsolódó életmódprogramnak, amelyet az általam múltban megélt tapasztalatok, a mögöttem álló évek hosszas önismereti munkája, és a pozitív pszichológia elméletei, és egészségtudományi vizsgálatok eredményei alapján állítottam össze.  Célom az volt, hogy egy olyan "mentőcsomagot" adjak át, amely segítséget nyújthat ebben az emberpróbáló  világban nem csak elviselni a mindennapokat, hanem megélni azokat, továbbá kapaszkodót biztosít a testi-lelki egészségünk megőrzéséhez.  (Bővebben a programról, az Örömteli élet Életmód Program fül alatt olvashat.)


2018 őszétől kezdve Bach virágterápia tanácsadóként is tevékenykedek, magáról a terápiáról, annak menetéről, és a lehetőségekről a Szolgáltatások menüpont alatt olvashat!

 Tanulmányaim:

  • Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Pszichológia szak  (v.é.: 2018)
  • Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program (v.é.: 2013)
  • Jobb Veled a Világ, Boldogságintézet- Boldogságprogram Klubvezető képzés (2017)
  • Bach- virágterapeuta képzés (2018)
       
         Szakmai tapasztalat:

  • Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ (2013-2015)
  • DMJV Városi Szociális Szolgálat, Újkerti Gondozó Szolgálat (2015-2018)
  • Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ (jelenleg) 

 ,,Az ember olyan, mint egy nyíló virág: fejlődni és növekedni képes." 

(Carl Rogers)

Munkám során a fenti idézet jegyében tekintek pácienseimre. Hiszem azt, hogy az ember életének bármely szakaszában képes a fejlődésre. Hiszem azt, hogy életünk legszomorúbb tapasztalatainak is lehetnek pozitív hozadékai, melyek lehetővé teszik idővel a növekedést és a fejlődést.

Mindezt én magam is megtapasztaltam évekkel ezelőtt. Kemény harcokat vívtam, és végül szembe kellett néznem azzal, amitől azt gondolom, hogy minden ember fél. Végül győztesként kerültem ki a harcból, aminek nagyon sokat köszönhetek, mert tanultam és fejlődtem a múlt tapasztalatai által. Ma pedig már klienseim is profitálhatnak belőle. Miután nem csak tankönyvből tanultam, hanem meg is tapasztaltam, biztosan állíthatom, hogy a múlt legyőzhető, továbbá hogy létezik kiegyensúlyozott, örömteli élet, (ami nem egyenlő a problémáktól mentes élettel), létezik boldog párkapcsolat. Céljaink elérhetőek, és mindannyiunk életének célja van.

Továbbá hiszek abban, hogy minden emberben ott rejlenek azok a tartalékok, amelyeket mozgósítva az adott személy közelebb kerülhet önmagához, önmaga megértéséhez, és képes lehet pozitív irányú változást elérni . Az én feladatom az, hogy a segítő kapcsolat által ezeknek a tartalékoknak a mozgósítását segítsem. Munkám során ebből kifolyólag személyközpontú légkört igyekszem teremteni, mely során igyekszem a kliens világát megérteni úgy, ahogy azt ő megéli, átéli.

Arra törekszem, hogy klienseimmel egy partneri együttműködés valósuljon meg, melynek alapja a bizalom, és a feltétel nélküli elfogadás. Az ülések során nagyon fontosnak tartom azt, hogy őszintén, egész lényemmel jelen legyek, nem pedig egy szerepnek eleget téve.

Ahogy életem más területein is, így a munkám során is nagyon fontos szerepet tölt be az alázat. Hogy mit jelent ez? Egyszerre igyekszem lámpásként világítani klienseim életében, hogy tisztábban, reálisabban tudják látni önmagukat, valamint megmutatni a pozitív irányba vezető utat, ugyanakkor támaszként is funkcionálok, akire támaszkodni lehet, amíg arra szükség van.