Szorongás gyógyítása Virágterápiával

2018.10.29

Sokan vannak, akik nap, mint nap küzdenek a szorongás kellemetlen velejáróival. A szorongás következtében a szervezet állandó készültségben van. Mindeközben a szorongó személy úgy érzi, hogy támadásnak, fenyegetésnek van kitéve. Amennyiben a szorongás huzamosabb ideig fennáll, az életminőség romlását eredményezheti, és többek közt pánik rohamok, fóbiák, kényszerbetegségek kialakulásához vezethet. Míg a félelem esetén egyértelmű a félelem tárgya, addig a szorongás esetében a félelem oka, és tárgya nehezebben megragadható. De egy biztos! Az állandó irracionális félelem nagy terhet jelent. 

A szorongás leggyakoribb tünetei a következőek:

  •  felfokozott lelki állapot
  •  ingerlékenység
  •  alvászavar
  • figyelmetlenség és koncentrációs nehézségek
  • heves szívdobogás és izzadás
  •  megmagyarázhatatlan félelmek,aggódás
  •  türelmetlenség vagy agresszív magatartás
  •  elutasító vagy visszahúzódó magatartás 

A szorongást kiváltó okok igen sokszínűek. Pl. túl magas társadalmi vagy személyes  elvárások, kudarcok és sikertelenségek a családban, munkahelyen vagy az iskolában, létünket érintő környezeti feszültségek növekedése, saját magunkkal szembeni magas elvárások, megfelelési kényszer trauma, veszélyhelyzet megélése. 

Amikor már a szorongás mértéke elviselhetetlen, kétségbeesésükben gyakran nyúl a szorongást átélő személy gyógyszerhez, melyek átmenetileg csökkenthetik a szorongás tüneteit, de mint tudjuk végleges megoldást nem jelent a gyógyszer. Sokkal eredményesebb ilyen esetben az, ha szembenézünk a problémával és megküzdünk vele!

Hogyan segít a virágterápia?

Minden ember rendelkezik egy természetes félelemmel amely célja hogy védelmet adjon vészhelyzetek elkerülésére. A szorongás és a pánik az az állapot amikor irányíthatatlanná válik és kiszabadul a önkontroll alól. Vagyis többé nem képes uralkodni a saját érzelmein és Önmaga felett, hanem átveszi az irányítást a félelem és az aggodalom.

A virágterápia nem megszünteti a félelmeket, hanem a fokozza bátorságot mellyel , a kibillent egyensúly helyreáll. A félelme az életben maradás természetes része, nem lehet elnyomni vagy eltüntetni hanem igyekezni kell a másik oldalt megerősíteni.

Fontos átlátni azt, hogy a virágterápia használata a szorongás legyőzésében a gyógyszeres kezelés ellentéte. Hogy miért? A gyógyszer elnyomja a félelmet, az aggodalmat, ezzel szemben a virágterápia segíti az egyént bátorsága kibontakoztatásában, ezzel teremtve meg a természetese egyensúlyt.

Lássuk azokat a virágesszenciákat amelyeket használhatunk a szorongás kezelésére:

Bach virágesszenciák közül: elsősorban a félelem vagy az túlzott aggodalom mások boldogulása miatt csoport virágai eredményesek ebben az esetben.