Üres a pohár vagy tele?- avagy a Pozitív gondolkodás

2018.10.23

Gyakran találkozok a következő kérdéssel: Tanulható-e a pozitív gondolkodás? Van egy jó hírem, ugyanis, igen! Meg lehet tanulni pozitívan gondolkodni! És meg is kell tanulni annak, aki Örömteli életet szeretne élni!

A negatív gondolatok, és a pesszimista beállítódás hátráltat, addig a pozitív gondolkodás, és optimista beállítódás segít bennünket. A pozitívan gondolkodni tudó emberek egyfajta belső energiát termelnek, amely fokozza a vitalitást. Egyfajta magabiztosságot ad, és kapcsolatainkra is hatással van. Mindenki átélte már szerintem azt, ami egy roppant kellemetlen tapasztalat, mikor azt érzi az ember, hogy a másik teljesen leszívta az energiáját. Míg ennek ellentéte az, amikor azt érzem, hogy a másik jelenlétében sokkal vidámabb, energikusabb lettem. Szinte vibrál körülötte a levegő, és ez rám is pozitívan hat.

A pozitív pszichológia irányzatának elméletalkotói azt hangsúlyozzák, hogy mi magunk is sokat tehetünk gondolataink minőségéért. És érdemes is tenni értük! Seligman, akit a pozitív pszichológia atyaként neveznek, arra hívta fel a figyelmet, hogy képességeink, adottságaink kibontakozásához sok más tényező mellett, elengedhetetlen szerepe van az önépítő, pozitív gondolkodásnak is, amely nem csak céljaink elérését segíti, hanem a hormonrendszerre, sőt mi több szervezetünk egészére kedvezően hat. 

Számos vizsgálati eredmény igazolja azt, hogy azok a betegek, akik hinni tudnak a gyógyulásban, orvosaikkal együttműködőek, és bíznak a jövőben, lényegesen jobb esélyekkel indulnak a gyógyulás felé, mint azok a betegtársak, akik képtelenek hinni a gyógyulásban, és folyamatosan a tünetek körül forognak gondolataik. 

 Ahogy e néhány sor is igazolja, érdemes erőt és energiát fektetni a pozitív gondolkodás gyakorlására, és elsajátítására, önmagunk érdekében!

 

Forrás: 

Oláh A. (2012): A pozitív pszichológia világa. Akadémiai Kiadó Zrt., Budapest.