Mi is az a RAR és hogyan kapcsolódik                  az Örömteli élethez?

2018.03.18

Amikor anno azt kutattam, hogy hogyan lehet egy traumatikus múlttal rendelkező embernek elérni azt, hogy Örömteli élete legyen, mit és hogyan kell csinálni ennek érdekében, bukkantam rá és ismerkedtem meg a RAR, vagyis a Reticuláris Aktiváló Rendszer rejtelmeivel. 

De mi is az a RAR?

Napoleon Hill, 1937-ben született Gondolkozz és gazdagodj c. művében megfogalmazta azt, hogy amit az ember elképzel, ami az agyunkban megfogan, azt el is tudjuk érni, képesek vagyunk végre is hajtani. Sokunkban megkérdőjeleződhet ennek valóságtartalma, de tudományos vizsgálatok eredményei igazolják, hogy nem alaptalan ez az elképzelés. Ugyanis létezik az emberi agyban egy rendszer, a Reticuláris Aktiváló rendszer, rövid RAR felelős, melynek nagyon fontos szerepe van céljaink elérésében. 

A RAR számos humánbiológiai funkcióban fontos szerepet tölt be, ilyen pl. az alvás-ébrenlét, légzés, szívverés és viselkedéses motiváció. Szerepet játszik még ezeken kívül a nemi vágyban, táplálkozásban, tudatosság szabályozásában, és figyelmünk bizonyos dolgokra történő irányításában is. (Számunkra most ennek van a legnagyobb jelentősége.)

A Retikuláris Aktiváló Rendszer elképzelhető egyfajta kapuként is, melyhez minden hozzánk érkező információ eljut. A RAR befolyásolja azt, hogy mi az, amit észreveszünk, fókuszálunk, ennek tükrében szűri az információkat, és befolyásolja mi az, ami eljut az agyba. 

Tehát gondolataink és érzéseink a RAR-ban találkoznak. A RAR agyunk tudatos és tudatalatti része között dolgozik, a tudatos résztől fogadja az információkat, majd juttatja a tudattalan rész felé. Ezután az agy egyfajta utasítást küld, melynek eredményeként a RAR által kialakított képnek megfelelően fogunk cselekedni. 

A RAR hiedelmelmeink rendszerét is irányítása alatt tartja, és csak azokat az információkat ismeri fel és választja ki, melyeket hiedelmeink alátámasztják. Tehát mindegy, hogy mit hiszünk és gondolunk, a Retukláris Aktiváló Rendszer hiedelmeinkkel konzisztens információkat fogja előtérbe helyezni, és minden egyéb információt háttérbe helyez. Mi ennek a tanulsága?

 Az, hogy nem mindegy, hogy mit gondolunk és mit hiszünk! Ha azt gondoljuk, hogy az az élethelyzet, amiben éppen vagyunk, borzasztó nehéz, és lehetetlen kimászni belőle, azokat az információkat fogjuk észrevenni, melyek alátámasztják ezt, és megerősítenek ebben a hiedelmünkben. Azonban ha egy nehéz élethelyzetet kihívásként, lehetőségként élünk meg, hiszünk abban, hogy képesek vagyunk megküzdeni vele, akkor mindjárt könnyebb helyzetben leszünk, mert olyan információkkal fogunk találkozni, melyek bennünket igazolnak majd, ez pedig erőt ad. 

Nagyon fontos megérteni azt, hogy a Retikuláris Aktiváló Rendszer kétféleképpen működik, vagy értünk vagy pedig ellenünk dolgozik. Nagyon sok múlik rajtunk, hiszen a mi gondolataink fogják meghatározni azt, hogy melyik működési mód lép életbe. 

Hogy ez tényleg ennyire egyszerű lenne?

Érdekes tapasztalat volt számomra az, amikor hónapokkal ezelőtt az egyik ismerősöm új autót vásárolt. A vásárlást megelőzően elmesélte, hogy milyen típusú autót fog venni, láttam róla képet is. Nem túlzok, előtte soha nem láttam az adott típust, majd miután többször is szóba került, hogy mennyire várja az új autó érkezését, ahogy láttam a képet, egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban látok az övével megegyező típusú autót az utcákon. Bizonyára előtte is gyakran elhaladtak mellettem, de egyszerűen észre sem vettem, fel sem figyeltem rá. Szóval igen, ennyire egyszerűen működik a RAR. 

Azt gondolom, mindannyian tudjátok most már azt, hogy miért olyan fontos az Örömteli élet elérése szempontjából a Retikuláris Aktiváló Rendszer! Biztos rájöttetek, miért tartottam fontosnak írni róla, holott majd könyvemben is olvashattok róla. Azért, mert szerettem volna minél előbb elmondani Nektek, hogy a rendszernek köszönhetően milyen nagy kincs van a kezünkben! Ha eddig nem tetted volna, mától gondolj gyakran és szinte csak arra, amit szeretnél elérni az életedben, amit szeretnél megváltoztatni! És soha se arra, amit nem szeretnél! Mert nem mindegy mire programozzuk az agyunk, pontosabban a RAR-unk. :)