Meneküljünk vagy szembenézzünk?

2018.08.02

,,Bárki elbújhat. De szembenézni a dolgokkal, átrágni magad rajtuk, ez az, ami erőssé tesz." (Sarah Dessen)

Mindennapjaink során számos nehéz gondolattal, érzéssel, és helyzettel kell, hogy megküzdjünk. Gondolatok: pl.: nekem úgy sem fog sikerülni. Érzések: pl.: félelem.. és helyzetek: felszállni a buszra, amikor tegnap is rosszul lettem rajta, elmenni bevásárolni, amikor tegnap is kudarccal zárult. Ősi ösztönünk a menekülés, ami arra sarkall bennünket, hogy ezeket a számunkra kellemetlen helyzeteket mind elkerüljük. Mert, ha elkerülöm, nem kell, hogy kellemetlenségeket éljek át, nem kell, hogy nehézségekbe ütközzek. Ha elkerülöm, nem létezik. Ezzel, mintha egy kicsit önmagunk csapnánk be. Mert a probléma attól még jelen van. 

Kicsit olyan ez, mint amikor nyáron a strandon egy gyermek a víz alá próbálja nyomni a labdát. Biztos mindannyian el tudjuk képzelni, láttunk már ilyet! Teljes súlyával, minden erejével azon van ez a gyermek, hogy a labda minél mélyebbre kerüljön a medencében... és hogy mi történik? Egyszer csak a labda nagy erővel feltör a víz felszínére, sőt még lehet a felszín fölé is emelkedik. 

Ugyanígy van ez azokkal a tartalmakkal is, legyen az gondolat, érzés, testi tünetek, amelyeket elkerüléssel igyekszünk nem létező tenni, vagy amelyeket más módon próbálunk magunkban elnyomni. Kerülő úton, de mindig a felszínre törnek. ,,Visszacsapási effektusnak" nevezzük ezt a jelenséget, és két nagyon fontos jellemzője van: 1. A tartalmak elutasítása nagyon nagy mértékű energiákat vesz el tőlünk, és 2. Akármilyen nagy erővel próbáljuk megakadályozni a "visszacsapást", nem fog sikerülni, az elutasított tartalmak kivétel nélkül visszacsapnak.

Jogosan merül most fel a kérdés, hogy akkor mit tehetünk? Az elkerülés helyett a leghelyesebb amit tehetünk, ha szembenézünk, kapcsolatba kerülünk azokkal az élményekkel, érzésekkel, és gondolatokkal, amelyektől mindennél jobban szeretnénk megszabadulni. A legjobb, amit tehetünk, ha nem akarunk elkerülni előlük, hanem megküzdünk velük.  


Felhasznált irodalom:

Szondy és Szabó-Bartha (2016): Démonaink. Hogyan élhetünk teljes életet a nehézségeinkkel együtt. Kulcslyuk Kiadó, Budapest.