Legyen az egészséged a szenvedélyed!

2018.01.01

Amikor megszületett az Örömteli élet, és nem sokkal később kitűztem célul az Örömteli Élet Életmód Program kidolgozását, a saját életemben is jelentős életmódbeli változásokat vezettem be. Hiszen nem beszélhetünk Örömteli életről egészség, és egészségtudatosság nélkül.

,,Házat vehetsz, de otthont nem. Ágyat vehetsz, de álmot nem. Órát vehetsz, de időt nem. Testet vehetsz, de lelket nem. Megfizetheted az orvost, de az egészséget nem. Az értéktelen dolgok mindig megvehetők, az értékesek, csak elveszíthetők." (Kínai tanítás)

Gyakran halljuk, és tudjuk is, hogy egészségünk a legdrágább kincsünk, mégis komolyan már csak akkor vesszük ezt, ha veszélyben érezzük. Lehet elképzelhetetlennek is tűnik sokszor egy jó egészségi állapotban lévő embernek az, hogy akár egyik óráról a másikra, egyik napról a másikra elveszítheti azt, ami eddig természetesnek tűnt. Az egészséget. Másképp gondolkodnak erről azok, akik már egyszer megtapasztalták milyen ezt elveszíteni, nélkülözni. Ha komoly idő és energiaráfordítással sikerül visszaszerezni az egészségüket, innentől kezdve ők annak tudatában élik mindennapjaikat, hogy az egészség: ajándék. De van úgy, hogy erőfeszítések ellenére sem nyerjük vissza egészségünket, és kénytelenek vagyunk együtt élni egy-egy betegséggel, mely korlátokat jelenthet a mindennapok során.

Azt gondolom, mindannyiunk feladata lenne komolyan venni azt, hogy az egészség törékeny, és mindennek az alapja. Elérhetjük legnagyobb álmainkat, megvehetjük amire vágyunk, de ha nincs egészségünk, ezek értéke semmivé válik. Fontos lenne ennek tudatában minden tőlünk telhetőt megtenni egészségünk megőrzése érdekében, egy-egy kialakult betegség szinten tartásának érdekében.

Azt, hogy ezt mennyire komolyan kell vennünk, én már fiatalkoromban megtanultam. Fiatalon, szinte gyerekként megtapasztaltam azt, hogy a betegségek nincsenek kórhoz kötve. A fiatalság nem mentség. Megdöbbenve tapasztaltam azt, hogy egy-egy betegség rövid idő alatt, akár óráról órára is képes ledönteni az embert, s képes életveszélyes állapotba sodorni. Mindezek után, amikor az egészségem visszaszerzésén kezdtem el dolgozni, ráláttam arra, hogy milyen sok befolyásoló tényező van, és apró, olykor jelentéktelennek tűnő dolgok is, milyen lényeges következményekkel vannak az egészségünkre nézve. Idővel elkezdtem egészségtudatosságra törekedni, ami kezdetben nem volt könnyű. Nehéz volt kilépni komfortzónámból: lemondani, új szokásokat kialakítani, áldozatokat hozni. De belevágtam... :)

A táplálkozási szokásaim megváltoztatása volt az elsődleges célom. Erre a múltam következményei rá is kényszerítettek. Igyekeztem minél előbb valami rendszerességet kialakítani a mozgás terén. A következő lépés a rendszeres és tudatos Én-idő megteremtése volt, valamint napi személyiségfejlesztő gyakorlatok bevezetése. És annak ellenére, hogy időnként ha a nap kétszer ilyen hosszú lenne sem lenne elég, megtanultam, hogy helyett kell találni a pihenésnek is. Következő lépés az volt, hogy a környezetemben lévő káros anyagoktól, és méreganyagoktól is megszabaduljak.

Itt következett egy dilemmákkal teli időszak. Ekkorra meggyőződtem arról, hogy az egészség megőrzése érdekében fontos szerepük van az étrendkiegészítőknek, melyek a 37/2004 (IV.26) ESZCSM rendelet alapján, olyan élelmiszerek, melyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, vagy táplálkozási és élettani hatású anyagokat. Mert míg korábban azt gondoltam, hogy gyümölcsök és zöldségek formájában hozzájuthatunk a szükséges tápanyagokhoz, tudom, hogy ma már ez nem kivitelezhető. Hiszen az elmúlt 20 évben, 20-40%-kal csökkent a gyümölcsök, zöldségek tápanyagtartalma, így a tápanyaghiányt étrend-kiegészítők szedésével tudjuk orvosolni. Ezenkívül gondolnunk kell a víz, föld és levegő fokozott szennyezettségére, az élelmiszerek fokozott szintetikus anyagtartalmára, valamint fokozott adalékanyagtartalmára, a szervezetben felgyülemlő toxikus anyagokra, az elsavasodás veszélyére, mely a sejtek károsodásához vezethet. Azonban mivel ma már több, mint 13 ezer féle étrend-kiegészítő kapható, nem voltam könnyű helyzetben.

Következő bejegyzésemben beszámolom arról, hogy mi alapján döntöttem és mi mellett.

Összefoglalásként, tudom, hogy van, ami már sosem lesz olyan, mint régen, hiszen a szervezet nem felejt. De szem előtt tartom azt, hogy honnan indultam, és elmondhatatlan örömmel tölt el, hogy egyre távolabb vagyok a kiindulási ponttól, látom igyekezetem eredményét. Mindennap törekszem arra, hogy amit tudok megtegyek annak érdekében, hogy azt, amit sikerült visszaszerezni, meg is tudjam őrizni. Ennek kapcsán megtapasztaltam, hogy az életben az egyik leggyümölcsözőbb befektetés az, amit az egészségünk érdekében teszünk.