Egészséges táplálkozás! Hogyan kezdj hozzá?

2018.03.30

Amikor elkezdtem járni az Örömteli élet felé vezető úton, nagyon hamar felismertem azt, hogy az  egészséges táplálkozás az egyik nagyon fontos eleme az Örömteli életnek. Mindannyian tudjuk jól, hogy mennyire fontos az, hogy egészségesen táplálkozzunk, mégis olyan nehezen szánjuk rá magunkat. Nehezen válunk meg kedvenc ételeinktől, a megszokott ízektől. Az egészséges táplálkozás nyilván azzal is jár, hogy új dolgokat kell elsajátítanunk, dolgoknak utána néznünk, esetleg kerülő utakkal is járhat, mert nem biztos, hogy minden alapanyagot be tudunk szerezni onnan, ahol vásárolni szoktunk... de mindezzel együtt is megéri! 

Én soha nem gondoltam azt korábban, hogy egyszer olyan élvezettel fogok tudni enni, mint most. Ugyanis komoly problémáim voltak az evéssel egészen 14 éves koromtól kezdve. Volt úgy, hogy tápszereken éltem hetekig, volt úgy, hogy ha tehettem, csak zabpelyhet ettem, mert attól nem fájt  gyomrom, és olyan is volt, hogy szinte semmit nem ettem magamtól, csak, ha harcoltak velem érte. Ma már nem csak az étel elfogyasztása jelent örömöt, hanem annak elkészítése is. 

Kezdetben, amikor elkezdtem változtatni étkezési szokásaimon voltak, akik sértő, bántó megjegyzéseket tettek, de ez sem vette el a kedvem tőle. Tudtam miért csinálom, és igyekeztem minden áron kitartani az elhatározásom mellett. Idővel pedig meg is lett az eredménye.


De hogy hogyan fogtam hozzá? 

3 nagyon fontos dolgot szeretnék ennek kapcsán kiemelni!

1. Elhatározás

Nagyon fontos, hogy elhatározd, hogy belevágsz! Időnként hajlamosak vagyunk halogatni, majd a következő hónapban, majd ekkor, majd akkor ... szoktuk mondani. Nem érdemes halogatni! 

2. Tűzz ki egy dátumot

Ha meg van az elhatározás, utána tűzz ki egy közeli dátumot, úgy, hogy ahhoz minden körülmények között tarts magad. Ez azért is jó, mert addig van időd lelkiekben is felkészülni :), és a legfontosabb alapanyagokat is be tudod szerezni!

3. Fokozatosság elve

Ne akarj egyszerre mindent! Gondolkodj úgy, hogy az életmód váltás, és az étkezési szokások megváltoztatása is egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra megy végbe. Gondold végig, és írd le, hogy Te milyen lépésekkel szeretnél eljutni a célig, és ezt milyen ütemben szeretnéd elérni.

Hidd el, megéri! :)