A múlt elengedése

2018.02.25

Vannak, akik hosszú évek óta súlyos terheket, fájdalmakat cipelnek magukkal mindennapjaik során, s ezek árnyékában élnek. Ők tudják, hogy ez azt jelenti, hogy a múlt fájdalmai, lelki sebei, nem csak a múltra nyomják rá bélyegüket, hanem képesek a jelen meghatározóivá is válni. Hogy mi történik ennek során? Életben tartják magukban a fájdalmat, ami sok időt, és sok energiát is elvesz tőlük. Nem beszélve arról, hogy rengeteg élménytől fosztja meg őket. Mert, mintha Ők a fájdalom szemüvegén keresztül szemlélnék a világot, így a legragyogóbb napsütésben is csak kicsit látják sütni a Napot, és a legboldogabb pillanatokban sem érzik a felszabadultság és végtelen öröm érzését, mert boldogságukat beárnyékolja a múlt.

Megválaszolatlan kérdések, (pl.: Miért pont velem történt mindez?), negatív érzések, mint pl.: fájdalom, szorongás, harag, hiányérzet, szomorúság, gyengeség, és állandó fáradságérzet kísérheti őket mindennapjaik során, és ami nagy ellenség lehet: az önsajnálat, ami elképesztő pusztításra képes. Ha valaki hosszútávon sajnálja magát, amiért gyermekkorában, vagy életének egy későbbi szakaszán traumatikus élményeket, fájdalmakat, megpróbáltatásokat kellett megélnie, akkor folyamatosan azt erősítik magukban, hogy ,,Én egy szerencsétlen, sebzett, vesztes ember vagyok.", innen pedig egyenes út vezet még lejebb és lejebb. Sokkal könnyebb az életen át benne ragadni az áldozatszerepben, és kibúvókat, mentségeket keresni, magyarázatokat gyártani, mint szembeszállni a múlttal és megküzdeni vele... de ez utóbbi az, ami elvezethet az Örömteli élethez.

Igen! Azt gondolom, hogy az Örömteli élethez nélkülözhetetlen, hogy békét köss a múltaddal, hogy ne árnyékolhassa be a jelent!

Ha megérintettek a fenti sorok és esetleg magadra ismertél tedd meg kérlek a következőt! A ,,Miért pont velem történt mindez?", ,,Miért érdemeltem ezt?" kérdések helyett tedd fel inkább magadnak azt a kérdést, Mi az, amit a múltad által kaptál? Mi az, amit megtanított Neked? 

S ne feledd: A múltunkon változtatni nem lehet! DE dönthetünk úgy, hogy nem élünk tovább a múlt árnyékában! Dönthetünk úgy, hogy bármennyire is nehéz, és sokszor értelmetlen küzdelemnek tűnik, szembeszállunk a múlttal! Mert ,,... nincs több életünk, mindenki egyszer születik, és egyszer hal meg. Egyszer, és soha többé."- ahogy Fehér Klára írta. Ezt az egy életünket kell értelemmel, és tartalommal megélni. Mert egyszer és soha többé!

Hiszem azt, hogy az elszenvedett traumák nem csak elvesznek, hanem adnak is nekünk valamit. Én legalábbis nagyon sokat kaptam általuk. Találd meg azt, amit Te kaptál és tanultál a múltad által! Veszteségeidet felhasználhatod arra, hogy teremts általuk és szebbé varázsold mások életét!

Ne vesztegess több időt az életedből, túl értékes ahhoz, hogy egy napot is elvegyen a múlt! Dönts még ma, és tarts ki döntésed mellett! És minden egyes nap tegyél célodért, hidd el érdemes!