A boldogtalan gyermekkor leküzdése

2017.12.16

Ahogy azt napokkal ezelőtt írtam, az elmúlt fél év eseményei és tapasztalatai alapján, a weboldalamon keresztül eljuttatott leveleket és megkereséseket figyelembe véve, célcsoportot jelöltem meg. Egy olyan csoportot választottam, akik rendkívül nehéz helyzetben vannak, akiknek nagyon sok akadályt kell leküzdeniük ahhoz, hogy a múlt történésein túllépve, egy örömteli életet tudjanak élni. Ha bár a vizsgálati eredmények is ezt igazolják, kivételek mindig vannak.... de Kerezsi Klára szavaival élve: ,, Ez ritka, mint a fehér holló." Hiszem, hogy segítséggel, összefogással el lehet érni, hogy egyre több fehér hollóval találkozhassunk a gyermekként traumákat elszenvedett felnőttek között. Ennek elérése az egyik célom és álmom, személyes tapasztalataim alapján, példámon keresztül.

Ma este új tartalmak kerülnek feltöltésre az oldalamon, ezzel egy új kezdeményezés veszi kezdetét, amely remélem idővel lehetővé teszi majd, hogy minél többen válhassanak vesztesekből győztesekké. Hogy kinél mit jelent a győzelem? Azt mindenki saját maga határozza majd meg!

A boldogtalan, traumatikus gyermekkor, a gyermekkorban szerzett lelki sebek, boldogtalan felnőttkorhoz vezethetnek. Hogy mi okozhat gyermekkorban sebeket? A  rossz szülői bánásmód, ami nem csak a fizikai és szexuális bántalmazást jelenti, hanem ide tartozik az emocionális (lelki) bántalmazás, és az elhanyagolás is. (fizikai, érzelmi, orvosi). Lelki sebekhez vezethet a szülő elvesztése is, valamint egy-egy súlyosabb betegség, baleset, és még sorolhatnám. 

Sajnos a múltban történteket meg nem történtté tenni nem tudjuk,  és az emlékeket kitörölni sem.  Akkor mi az, amit mégis tehetünk? ,,Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz." (Edith Eger) 

A hangsúly a döntésen van... Dönthetsz úgy, hogy a múltad helyett TE leszel életed irányítója! És dönthetsz amellett, hogy már holnaptól másképp élsz! Egy traumatikus múltat egyik napról a másikra feldolgozni nem lehet, de mindennap lehet tenni ennek érdekében. Az első és legfontosabb lépés a döntés, elhatározás, és a jövővel kapcsolatos gondolataink megváltoztatása. Hiszed-e, hogy képes vagy lezárni a múltat? Hiszed-e, hogy Te is lehetsz boldog? Szeretnéd-e, ha a múlt helyett az irányítás a TE kezedben lenne? 

Ne lépj tovább, míg nem válaszoltad meg ezeket a kérdéseket! És segítségedre lehet, ha a válaszokat le is írod!

Az eredményes munkához elengedhetetlen lesz az elszántság és kitartás, türelem, és "gyakorlás". 

Ha mindhárom kérdésemre ,,IGEN"-nel válaszoltál, akkor már a kezdeti lépéseket meg is tetted! :)

Szép estét kívánok!